AI voor nieuwe en unieke beeldcreatie

Midjourney als creatieve partner van designers

Het ontdekken van nieuwe features, het verkrijgen van de juiste output en het ontdekken van een nieuwe wereld vol beeldcreatie; hierin hebben we ons in het allereerste kenniscafé van Only Creative Entrepreneurs verdiept. We namen de basics van de AI-tools Midjourney, Adobe Firefly in Photoshop en Illustator door. We deelden inspiratie met elkaar en pasten meteen alle geleerde tips and tricks toe in een aantal creatieve opdrachten. Zo ontdekten we samen steeds meer van de technieken binnen AI-beeldcreatie.

 

"De naam Midjourney is nog relatief nieuw, maar is nu al razendpopulair onder designers."

De nieuwe speler in creatieve contentgeneratie

De naam Midjourney is nog relatief nieuw, maar is nu al razendpopulair onder designers. Midjourney is een AI-tool die tekst omzet naar unieke gegenereerde beelden. Zo kan het totaal nieuwe content maken, maar ook bestaande content uitbreiden. De output ervan wordt gegenereerd in alle denkbare verschillende stijlen. Denk bijvoorbeeld aan fotorealistisch, illustratief of een bepaalde stijl van een kunstenaar. Praktisch gezien werkt het zo: je geeft een omschrijving, kiest één van de vier gegeven opties en sleutelt daar eventueel nog aan verder. Hierbij is het vooral belangrijk om te onthouden: het is heel veel uitproberen en opnieuw proberen.

 

"Bij Qi gebruiken we Midjourney vaker dan je zou denken, want we geloven dat één beeld meer zegt dan 1000 woorden."

Een creatieve boost voor concepten en storyboards

AI-gegenereerd beeld blijft een uitdaging

Het is en blijft heel veel uitproberen. Midjourney is erg gevoelig en wanneer je de verkeerde input geeft, zal er ook weinig bruikbaars uitkomen. Daarnaast zie je tot nu toe nog vaak overduidelijk dat het een AI-gegenereerd beeld is. De personen zijn vaak te knap en te perfect. Dit is voor een concept niet erg, maar voor een definitieve uitwerking ervan kan dit niet gebruikt worden. Hiervoor maken we vaak nog gebruik van beeldbanken met materiaal dat is gemaakt door echte mensen. Het nadeel hiervan is dat het een beperkt aanbod heeft en je hiermee niet alle creativiteit in beeld kan brengen.

Midjourney blijft daarnaast ook maar een computer tool die nog lang niet alles kent. Zo lopen wij geregeld tegen het feit aan dat er niet de gewenste resultaten uitkomen, simpelweg omdat Midjourney de ingevulde termen niet kent.

 

Blijf oefenen met deze tips en tricks!

Houd de omschrijving zo kort en bondig mogelijk, daarmee geef je Midjourney meer vrijheid om creatief beeld te leveren. Óf omschrijf juist zoveel mogelijk details om jouw exacte visie in beeld te krijgen. Denk hierbij ook aan licht, kleur, sfeer enzovoort.

- Door de term ‘Vary’ te gebruiken kan je de mate aangeven waarin je variatie wilt binnen het gegenereerde beeld.

- Door ‘/settings’ in te voeren krijg je meer controle over de voorkeuren binnen het beeld. Zo kan je kiezen tussen kwaliteit en snelheid.

- Wanneer je delen van verschillende creaties wilt behouden, maar ze los van elkaar niet bruikbaar vindt kan je gebruik maken van de optie ‘/blend’. Hiermee versmelt Midjourney de beelden samen.

- Vergeet niet de beeldratio in te stellen. Standaard vierkant of juist een beeldvullend resultaat. Zo krijg je precies het gewenste resultaat in het juiste formaat.

Mogelijkheden voor unieke beeldcreatie in de toekomst

Midjourney zal zich zonder twijfel verder ontwikkelen. Daarom zien wij in de toekomst alleen maar meer potentie in AI-beeldgeneratie. Op het gebied van realistisch beeldmateriaal en gebruiksvriendelijkheid zal de tool nog verder moeten verbeteren. Een AI-tool die op deze gebieden al een stuk verder is, is Adobe Firefly.

Hierin kunnen foto’s worden uitgebreid tot het gewenste beeldvullende materiaal. We gebruiken Firefly ook om bepaalde delen juist weg te halen; bijvoorbeeld een persoon die op de achtergrond in beeld staat, een merk dat niet getoond kan worden of een object met een felle kleur die overheerst.

"Toch blijven wij altijd scherp en zien we deze tools liever als een creatieve partner dan als een vervanger."

Midjourney, ChatGPT en Adobe Firefly zijn vooralsnog de tools die wij nu inzetten tijdens ons werk, en met mooie resultaten. Maar uiteindelijk is het ook enorm waardevol als we AI-tools kunnen toepassen in video editing. Automatische colorgrading, effecten toevoegen en trimming zou zeeën van tijd schelen. Toch blijven wij, zoals benoemd in het vorige blog, altijd scherp en zien we deze tools liever als een creatieve partner dan als een vervanger. 

Na deze leerzame kennissessie over AI komen er nog veel meer aan. De eerstvolgende sessie gaat over schrijven met behulp van ChatGPT. Binnen onze community zijn we gedreven om van elkaar te blijven leren en onze kennis te delen. Blijf ons dus in de gaten houden voor meer!

 

Auteur